fbpx

Diploma nélkül is lehet valaki programozó?

Megosztó kérdés ez napjainkban, hiszen a legtöbb területen akkor helyezkedhet el az ember, ha igazoltan végzettsége van (talán meglepő, de sok helyen még takarítónak sem állhat be valaki OKJ végzettség nélkül). A programozók élete ebben is, mint sok minden másban, eltér a magyar gyakorlattól. Míg jó magyar szokás szerint más területeken száz helyre adjuk be az önéletrajzunkat, és örülünk, ha egy helyről legalább negatív visszajelzést kapunk (hiszen a többitől még ennyi sem érkezik), addig a programozásban jártas, gyakorlattal rendelkező fejlesztőket kifejezetten keresik a munkaerőpiacon, népszerűek a fejvadász cégeknél és egy megfelelő LinkedIn regisztráció lehetőségek tárházát kínálhatja, már a kezdetektől is. Találhat tehát valaki jól fizető állást diploma nélkül is programozóként?

Mi a valóság diploma nélkül?

Gyakorlati tapasztalatunk az, hogy igen! Lehet valaki programozó diploma nélkül is. Erre élő példa partnercégünk pozitív hozzáállása is a felvételhez. Hasonló véleményeket mutatnak az ebben a témakörben az utóbbi években végzett országos felmérések is.
diploma nélkül is vidáman lehet programozni

Lehet, de mennyiért?

Olvasásra érdemes a KSH 2015-s tájékoztatója alapján készült rangsor a legjobban fizető, diploma nélkül végezhető szakmákról. A programozó dobogós helyet ért el:

Programozó: 300 000 – 500 000 Ft

Villamosenergetikai technikus: 315 000 Ft

Értékesítő: 315 000 Ft

(Forrás: cvonline)

Más források úgy fogalmazzák meg a jelenséget, hogy „diploma nem kell, de képzettség igen”.

Szó nincs tehát arról, hogy tanulás nélkül be lehet kerülni. De aki megfelelő tudást és gyakorlatot tud felmutatni, jó készségekkel rendelkezik, (ajánlólevele van, ahogy a nálunk végzetteknek is), az megtalálhatja a helyét a rendszerben.

A fizetések.hu felmérése is azt mutatta, hogy a diploma nélkül programozók átlag havi bruttó bére 339 és 700 ezer forint között mozog. (forrás: napi.hu)

Akkor teljesen felesleges a diploma?

Bár a tények kétségtelenül bíztatóak, ettől függetlenül azonban tagadhatatlan tény, hogy ha nem is muszáj, de mindenképp hasznos felsőfokú végzettséget szerezni IT területen, ha valaki programozó szeretne lenni. Akkor is, ha nem alapfeltétel egy állás betöltéséhez, a tudás mindig hasznos. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a diploma megléte egyáltalán nem jelenti a szükséges gyakorlat megszerzését (nem véletlenül jelentkeznek hozzánk diplomával rendelkezők is, további gyakorlatias képzés, nyelvoktatás és szakmai személyiségfejlődés reményében). Több felsőoktatási képzés esetén is az a tapasztalatunk, hogy nagyon elméleti és gyenge gyakorlatias tudással érkeznek a hallgatók a munkaerőpiacra a diploma megszerzése után, kevés önbizalommal és zavarbaejtő szóbeli nyelvi készségekkel. A gyakorlati tudás hiánya pedig még diplomával sem kompenzálható egy állásinterjún. Ahogy a nyelvvizsga sem mentesít senkit sem a felvételi interjún az angol szaknyelvi felmérés alól. A munkáltató nem papírt keres!

Mi kell tehát az elhelyezkedéshez?

A magabiztos programozói tudás, a folyékony, magabiztos angol nyelvtudás és erős soft skillek megléte jó esélyeket ad az elhelyezkedésre akkor is, ha nincs diplomád. Ha van, akkor hasznos, de akkor se dőlj hátra, programozz sokat! A legfontosabb a szorgalmas gyakorlás és a folyamatos fejlődés.

Ha további kérdéseid vannak, vagy érdeklődsz képzéseink iránt, írj nekünk!