fbpx

Java 9 újdonságai – 3. rész

Java 9 linkelés

A Java 9 újdonságai cikksorozat előző részében a Java platform modul rendszeréről olvashattál. Ez az új feature lehetővé teszi alkalmazásaink különböző módokon való telepítését. A Java 9 linkelés új, opcionális statikus linkelési lépést épít be a programunk fordítási lépései közé. De kezdjük az elején!

Java 8 kompakt profilok

Ahhoz, hogy megértsük, milyen új képességekre teszünk szert a Java 9 kibővült eszközkészletével, előbb érdemes megnéznünk az előzményeket.

A Java 8 2014. március 18-án jelent meg, és rengeteg várva várt új nyelvi elemet tartalmazott. A legismertebb talán a funkcionális programozást egyszerűbb formában lehetővé tevő lambda kifejezések és a Stream API volt, de számos más újítás is ezzel a verzióval jelent meg. Ezek egyike volt a kompakt profilok bevezetése (compact profiles).

3 kompakt profilt definiáltak, amelyeknek mérhetetlenül izgalmas neveket adtak:

 • compact1
 • compact2
 • compact3

Java 8 előtt

A Java 8 előtt, amikor lefordítottuk a programunkat, nem volt lehetőségünk megadni a Java fordítónak (javac), hogy ne a Java futtatókörnyezet (JRE) teljes eszközkészletére fordítson, hanem annak csak egy részhalmazára. Ez mondjuk asztali számítógépek esetén ma már nem olyan nagy gond, mert itt bőséges memória áll rendelkezésre, viszont ha a mobil eszközökre gondolunk, már más a helyzet. Itt erősen korlátozottak az erőforrásaink. Nem csak a memória, de a processzor, tárhely, hálózati kapcsolat, akkumulátor is. Ezekre az eszközökre nem lenne célszerű a folyamatosan növekvő teljes JRE-t telepíteni, főleg, ha ki sem használjuk annak képességeit.

Java 8 után

A Java 8-ban viszont már megadhattuk a programunk fordításakor valamelyik kompakt profil nevét, ami a teljes Java futtatókörnyezetnek csak valamilyen részhalmazát tartalmazta. A kompakt profilok kibővítik egymást. A legszűkebb részhalmaz a compact1. A compact2 profil tartalmaz mindent, amit a compact1 és egyéb csomagokat is. Ugyanígy a compact3 tartalmazza a teljes compact2-t és egyéb package-eket is. Hogy melyik profil pontosan mit tartalmaz, azt az alábbi táblázatban láthatod:

compact1 compact2 compact3 Teljes JRE SE
Core (java.lang.*) JDBC Security (kerberos, acl, sasl) Beans
Security RMI JMX Input Methods
Serialization XML JAXP JNDI IDL
Networking XML JAXP (adds crypto) Preferences
Ref Objects Management Accessibility
Regular Expressions Instrumentation Print Service
Data and Time RMI-IIOP
Input / Output CORBA
Collections Java 2D
Logging Sound
Concurrency Swing
Reflection AWT
JAR Drag and Drop
ZIP Image IO
Versioning JAX-WS
Internationalization (I18N)
JNI
Override Mechanism
Extension Mechanism
Scripting

Megtakarított tárhely

Hogy legyen egy valós képünk arról, hogy mennyi tárhelyet is takaríthatunk meg a kompakt profilokkal, íme egy rövid mérés:

 • compact1 profil: ~14 MB
 • compact2 profil: ~18 MB
 • compact3 profil: ~21 MB
 • Teljes JRE (Java SE Embedded): ~45 MB

Jól látható, hogy a compact1 profil az amúgy is tárhelyoptimalizált teljes Java SE Embedded kiadás egyharmada csupán.
A kompakt profilok már sokat segítettek a problémán, de még mindig nem jelentettek végleges megoldást.

Java 9 linkelés – linkelési idő

A Java 9 linkelés szemléltetésére szolgáló lánc ábraNéha úgy érzem kár lefordítani magyarra a fontosabb angol szakkifejezéseket. Talán most is jobban tettem volna, ha link time-nak hagyom.

Eddig fordítási időről (compile time) és futási időről (run time) beszélhettünk programjaink kapcsán, amik a szoftverünk életciklusának két különböző fázisa. E kettő közé a Java 9-ben beférkőzött a linkelési idő (link time). A Java nyelv a kezdetektől fogva egy dinamikusan linkelő nyelv volt, vagyis amikor a forráskódot lefordítottuk bájtkódra, akkor csak a külső library-kra való hivatkozások neve került a lefordított gépi kódba. A függőségek a program futtatásakor töltődtek be. Ez lehetővé tette, hogy több Java program is használja ugyanazt a külső library-t.

A dinamikus linkelés mechanizmusában semmi nem változott, ez továbbra is így működik. Amivel a Java 9-ben most már többet tud a nyelv, az az, hogy lehetőségünk van egy opcionális statikus linkelési lépést is beépíteni a programunk életciklusába. Ez a linkelési idő, ami a fordítási idő és futási idő között van, egy statikus linkelési lépés. A statikus linkelés során modulok halmazait és azok tranzitív függőségeit (transitive dependencies) tudjuk linkelni, hogy egy run-time image-et létrehozzunk.

Java 9 linkelés – jlink parancssori eszköz

Mindezt a jlink nevű új, parancssori eszközzel tehetjük meg, az alább demonstrált módon:

jlink --module-path <modulepath> --add-modules <modules> --limit-modules <modules> --output <path>
 • module-path: Ezzel a kapcsolóval specifikálhatjuk a JDK moduljainak elérési útját. Ezek lehetnek JAR fájlok, jmod fájlok (a JDK 9 új fájlformátuma, ami hasonló a JAR fájlokhoz, de tud kezelni natív kódot és java konfigurációs fájlokat is) vagy exploded modulok.
 • add-modules: Modulok, amikre a run-time image-et le szeretnénk generáltatni.
 • limit-modules: Korlátozhatjuk a linkelést csak azokra a modulokra, amikre az alkalmazásunknak mindenképp szüksége van. Néha, amikor modulokat adunk hozzá, akkor azok tranzitív függőségeit is hozzáadjuk. Ezzel a kapcsolóval limitálhatjuk, hogy melyek ezek a modulok.
 • output: A kimeneti elérési út, ahova a generált run-time image kerül.

Konklúzió

Láthatjuk, hogy a Java 9 új, jlink parancssori eszközével a modularizált Java programokat új módokon tudjuk telepíteni, ami számos helyzetben jól jöhet. Annak köszönhetően, hogy a Java 9-ben maga a core csomagok is modularizálva lettek, ha saját projektünket is modularizálva írjuk meg és modularizált külső library-kat használunk, akkor olyan run-time image elkészítése válik lehetővé, ami a korábbi verziókban nem volt kivitelezhető.

Ha többet szeretnél olvasni a jlink használatáról, akkor azt ezen a hivatalos Oracle oldalon teheted meg.