fbpx

A Java fejlesztő környezet beállítása

Előszó

Üdvözöllek a Java fejlesztők világában! Ez az útmutató neked szól, amennyiben ez az első alkalom, hogy programozással foglalkozol, vagy most váltasz szakmát. Ahhoz, hogy belevághass saját programjaid írásába először be kell állítanod a Java fejlesztő környezet részeit a számítógépeden.

illusztráció Java fejlesztő környezet beállításától mosolygó nő
Fejlesztő környezet telepítése

Első lépések

Java fejlesztő környezet

Programot írni bármilyen egyszerű szövegszerkesztőben lehet (Notepad, vi, stb.) a megfelelő kódszavak egymás után írásával. Léteznek úgynevezett integrált fejlesztői környezetek (IDE = Integrated Development Environment), amelyek olyan szövegszerkesztő programok, amik segítenek a program megírásában. Sok módon nyújtanak segítséget, de hogy csak a legegyszerűbbet említsem, például automatikus kódkiegészítésekkel, ami egy adott kulcsszó első néhány karakterének begépelése után felajánlja az azzal kezdődő kulcsszavakat, amik közül már csak választanunk kell. Ezen kívül rengeteg más módon is asszisztálnak téged a fejlesztésben, de ezekről részletesebben majd később. Ez a segítség olyan széleskörű, hogy nem is érdemes IDE nélküli kódolásban gondolkodnod.

Java fejlesztéshez több IDE is elérhető, ezek közül több ingyenes. Az ingyenes megoldások közé tartoznak a következők:

 • Eclipse
 • NetBeans
 • IntelliJ IDEA (Community Edition)

Az Eclipse-nek és az IntelliJ IDEA-nak vannak fizetős licenszei, amik további bővítményekkel tovább egyszerűsítik a programozók életét bizonyos programozási feladatoknál.

Kezdőként neked az ingyenes változatok bőségesen elegendők lesznek. Sok cég éles projektek fejlesztésére is az ingyenes változatokat használja, mert igazából minden fontos aspektusát kezelik a kódolásnak. Ha már haladó szinten tartasz, akkor érdemes lesz újra szemügyre venned a fizetős licenszű IDE-ket, és újraértékelned, hogy nyújtanak-e valami olyan többletet, ami egyszerűsíti az életed.

Az Eclipse IDE telepítését mutatom meg neked ezen az oldalon, mert úgy gondolom, hogy ez a Java fejlesztő környezet adja a legtöbb releváns tapasztalatot számodra, amit később egy az egyben átültethetsz a gyakorlatba, amikor már éles projekten fogsz dolgozni.

Java futtató környezet

A megírt Java programjaid nem mások, mint egyszerű szöveges fájlok gyűjteménye. Ahhoz, hogy a megírt programod elindíthasd, ahhoz először ezt le kell fordítani gépi kódra. Ebben segít a Java fordító (Java compiler). A Java programok nem az adott számítógépes platform nyelvére fordulnak le alapból, vagyis nem EXE keletkezik belőle, amit rögtön el is indíthatsz. Létezik egy köztes szint, a Java virtuális gép (JVM = Java Virtual Machine), aminek saját gépi kódja van (bájtkód). Ahhoz, hogy a lefordított programod futtatni tudd, ahhoz szükséged van erre a virtuális gépre. Ez minden népszerű platformra (Windows, Linux, stb.) beszerezhető ingyenesen.


Telepítés

Java fejlesztő környezet

A Java fejlesztői csomagot (JDK = Java Development Kit) telepítened kell a fejlesztői gépedre. A Java környezetnek több változata van. A hivatalosan közzétett Java nyelvi specifikáció (JLS = Java Language Specification) leírja, hogy mi az elvárás a Java nyelv megvalósításaitól. Én most az egyik legelterjedtebbet, az Oracle által kiadott változat telepítését mutatom meg neked részletesen.

Telepítés lépései:

 1. Látogasd meg az Oracle hivatalos weblapjának főoldalát, majd miután elfogadtad a Cookie-k használatára vonatkozó szabályokat, a képernyő alján a Top Actions sávban válaszd ki a Downloads gombot!
 2. A megnyíló képernyőn lapozz le a Java szakaszhoz és a „Java (JDK) for Developers” hivatkozásra kattints!
 3. A most megjelenő oldalon, tipikusan középen egy négyzetlakú kép jelenik meg „Java Platform (JDK)” aláírással – jelen oldal írása közben Java Platform (JDK) 12 – amelyre kattintva elérkezel a letöltő oldalig.
 4. Géped operációs rendszeréhez készült változatot a lenti táblázatban találod meg, de mielőtt rákattintasz, a táblázat tetején el kell fogadnod a licensz szerződést az Accept License Agreement rádiógomb kiválasztásával. Előtte természetesen el kell olvasnod szóról szóra és megérteni az abban foglaltakat. 😉
 5. Én most a Windows-os verziót feltételezve írom le a további lépéseket. A táblázat Windows sorában és a Download oszlopában található a letöltési hivatkozás, amire kattintva a JDK letöltése elkezdődik. A fájl neve: jdk-12.0.2_windows-x64_bin.exe, mérete 158,63 MB, ami az Internet sávszélességedtől függően több percig is eltarthat.
 6. A letöltést követően a telepítőt el kell indítanod és a szokásos Windows-os telepítővarázslón végigvezetned a folyamatot:
Telepítés 1. ablaka
A telepítő elindítása
Célkönyvtár kiválasztása
Célkönyvtár kiválasztása
Várakozás
Várakozás 🙂

Eclipse IDE

 1. Látogasd meg az Eclipse hivatalos weblapját!
 2. Elképzelhető, hogy nem a home oldalra érkezel, hanem egy Eclipse támogatására ajánlatot tevő oldalra, esetleg az Eclipse projekt valami újdonságára figyelmet felhívó oldalra. A Continue to eclipse.org feliratra kattintva átmehetsz a home oldalra.
 3. Ezen az oldalon a jobb felső sarokban tipikusan találsz egy narancssárga DOWNLOAD gombot, amire kattintva átnavigálhatsz a letöltések oldalára.
 4. Jelen oldal írása idején az Eclipse 2019-06 nevű verziója a legújabb, amit elsőként ajánl fel ezen az oldalon, a Download 64 bit narancssárga gomb alatt a Download Packages hivatkozásra kattintva át tudsz menni a különböző csomagokat tartalmazó Eclipse letöltőoldalra.
 5. Itt az Eclipse IDE for Java Developers változat 64 bites verziójára van szükséged (kivéve ha nagyon régi a géped, ekkor lehet, hogy a 32 bites változat fog működni). Jobb oldalon a megfelelő operációs rendszer melletti 64 bit feliratra kattintva landolhatsz a végső letöltési oldalon.
 6. Ezen az utolsó képernyőn már csak egy DOWNLOAD narancssárga gombra kell kattintanod és a javasolt tükörszerverről el is kezdi az Eclipse IDE letöltését a böngésződ. A fájl neve: eclipse-jee-2019-06-R-win32-x86_64.zip, mérete: 346 MB, ezért ennek letöltése is eltarthat pár percig.
 7. A letöltött fájl egy tömörített ZIP fájl, amit Windows-on a beépített tömörítővel is ki tudsz tömöríteni.
 8. Az egyszerűség kedvéért én a C:\ gyökérmappába tömörítem ki, vagyis a kitömörítés után a C:\eclipse mappában lesz megtalálható az IDE.
 9. A kedvenc fájlkezelőddel navigálj a C:\eclipse mappába és az eclipse.exe-re duplán kattintva elindíthatod a fejlesztő környezetet. Javaslom, hogy vagy készíts egy parancsikont az asztalra róla (jobb kattintás az eclipse.exe-n, majd Küldés menüpont és végül Asztal (parancsikon létrehozása) menüpont), vagy rögzítsd a tálcádra (jobb kattintás az eclipse.exe-n majd a Rögzítés a tálcán menüpont).
 10. Az Eclipse első indítása után az alapértelmezett workspace-nek javaslom, hogy a C:\workspace mappát add meg, és jelöld be, hogy ne kérdezzen rá minden indításkor!

Összefoglaló

Alapvetően 2 ingyenes programra lesz szükséged a Java fejlesztő környezet beállításához:

 1. JDK 12 (Java Development Kit)
 2. Eclipse IDE

Ha ezeket feltelepíthetted, akkor kezdődhet a programozás.

A következő fejezetben kicsit részletesebben olvashatsz a Java fejlesztői környezetekről.

Jó kódolást kívánok neked!

Ha úgy érzed, hasznos volt a cikk, kérlek, oszd meg!