fbpx

Programozási feladatok kezdőknek

Könnyed programozási feladatok kezdőknek, magyarázattal

Szeretnél kicsit belekukkantani, milyen is a Java programozás? Vajon értenéd? Meg tudnád tanulni?

Melyik rész érdekel a legjobban?

 1. Milyen nyelv a Java?
 2. Mire lesz szükséged programíráshoz?
 3. Helló Világ!
 4. Számok kiírása
 5. Ha mégsem egyedül tanulnál
 6. Kifejezések gyűjteménye magyarázattal

Milyen nyelv a Java?

A Java egy platformfüggetlen programozási nyelv. Erről már biztosan sokat olvastál, hiszen minden Java programozást oktató anyag, legyen online vagy offline, ezzel kezdi a Java nyelv bemutatását. De mit is jelent ez pontosan?

A platformfüggetlenség annyit tesz, hogy bármilyen gépen futni fog a program, amit Java nyelven írsz, ha van rajta JVM, azaz Java Virtual Machine, Java Virtuális Gép.

A Java nyelvre ezenkívül jellemző, hogy objektum-orientált, robusztus, biztonságos, többszálú és fordítóprogramos. Mit és hova kell fordítani?

A fordítás folyamata a következőképpen zajlik: A forráskódot a compiler (fordító) egy közbülső nyelvre fordítja, ez lesz a Java bájtkód. Ezt a Java bájtkódot fogja értelmezni és futtatni a korábban már említett Java Virtuális Gép.

notebook asztalon
Te hol szoktál gyakorolni?

Mire lesz szükséged programíráshoz?

Szükséged lesz egy fejlesztői környezetre, hogy komfortosan megírhasd életed első kódsorait. Írhatnád egy egyszerű szövegszerkesztőben is, de egy erre kifejlesztett környezet sokat tud neked segíteni, mert kiemeli a hibákat, javaslatokat és ötleteket ad arra, hogy mit tegyél, hogy működjön a programod. Sokféle fejlesztői környezet van forgalomban, választhatsz kedved szerint, csak keress rá az IDE, azaz Integrated Development Environment kifejezésre. A legnépszerűbb ingyenes megoldások az Eclipse, NetBeans és IntelliJ IDEA. Ha gondod adódna a fejlesztői környezet beállításával, egy részletes step by step leírást találsz ezen az oldalunkon: A fejlesztői környezet beállítása Ha ezután is segítségre van szükséged, kérdezz bátran, szívesen segítünk: info@ak-akademia.hu vagy írj itt a bejegyzés alatt kommentben!

Helló Világ!

Bármilyen programnyelvet is tanulsz, a leggyakoribb első lépés nem más, mint az ún. Hello World, a legegyszerűbb, de már működő program megírása. Ez nem szól másról, mint arról, hogy a programod egy gombnyomásra köszönni fog, és annyit mond majd, hogy „Hello World!

Hogyan is kell ezt megírni Java nyelven? Nézzük meg együtt!

                Én az Eclipse IDE-ben írom majd meg a programot, de ha neked más környezet szimpatikusabb, nyugodtan használd azt. Létrehozok egy új Java projektet, utána pedig egy új package-et, amibe belekerül majd ez az új, rövid kis program. A package-be kerül majd az új class vagyis osztály, amit stílusosan HelloWorld-nek nevezek el. Tehát a sorrend:

Eclipse IDE > Java project > New Package > New Class >

Hogy is fog kinézni a Hello World program? Nézd:

public class HelloWorld {

  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hello World!");
  }

}

Bonyolultabbnak tűnik, mint gondoltad? Igen, a Java egy elég bőbeszédű nyelv, relatíve sokat kell gépelni ahhoz, hogy működőképes kódsorokat kapj. De ne ijedj meg, nézzük meg sorról – sorra és értelmezzük a látottakat együtt!

Az első sorban láthatod azt az osztályt (class), amibe az első programodat írni fogod. Azért adtuk neki a HelloWorld nevet, hogy be tudjuk azonosítani. Természetesen ennek jóval nagyobb relevanciája lesz, ha majd sok-sok ezer kódsoros programokat fogsz írni. Jelenleg nincs más feladata ennek az osztálynak, hogy tartalmazza a kis programodat, a köszönést.

Minden programnak, amit írsz, tartalmaznia kell egy belépési pontot, a Hello World-nek a belépési pontja public static void main(String[] args) sorban látható. Azért hívjuk belépési pontnak, mert innen indul a programod.

Ebben a programban az egyetlen utasítás, ami szerepel, az a System.out.println, ami nem jelent mást, mint hogy az utána következő zárójelben és idézőjelben levő szöveget a program kiírja a futtatás végén. Ez a szöveg lesz maga a köszönés, a „Hello World!”. Végül a program leáll, mert elfogytak az utasítások. Nincs tovább mit tennie.

Próbáld meg egyedül megírni ezt a saját gépeden!

Sok sikert kívánok!

programozási feladatok kezdőknek monitoron egy asztalon
Milyen lenne az álom asztalod?

Számok kiírása

public class EvenNumbers {

  public static void main(String[] args) {

    for (int i = 1; i < 50; i++) {

      if (i % 2 == 0) {

      System.out.println(i);

      }
    }
  }

}

Ezzel a programmal a páros számokat tudjuk kilistázni 1 és 50 között. Nézzük meg közelebbről, hogy hogyan is működik!

Itt is megtalálod az osztályt, melyet létrehoztunk hozzá, és a korábban már megismert belépési pontot, a public static void main sort. Ez a program is innen fog indulni. Ezt követően egy ún. for ciklust fogunk használni. A for ciklus arra való, hogy egy műveletet újra és újra megismételtessünk a programmal, egészen addig, amíg egy megadott feltételnek megfelel. Ez a feltétel ebben az esetben az, hogy a szám kisebb, mint 50.

Nézzük meg a for ciklust kicsit részletesebben: a for kifejezés után egy kerek zárójelet látsz és két pontosvesszővel elválasztott szakaszt, tehát az üres for ciklus így nézne ki: for( ; ; ) Miért fontos ez? Nos, mert nem mindegy, hogy a kerek zárójelen belül mit kell megadnod ahhoz, hogy működjön a programod. Mint látod 3 helyre tudsz írni: for(1;2;3) Hova mit kell írni?

 1. helyre kerül az ún. inicializáló kifejezés: kezdő értéket ad meg a ciklusváltozónak
 2. helyre a feltétel: aminek meg kell felelnie, és egyben megadja, meddig megy a ciklus
 3. helyre pedig az ún. növekmény, ami minden ismétlés után végrehajtódik a ciklusban

Mit tesz tehát a mi programunk? Felvesz egy i változót, ami kezdéskor 1 és egyesével elszámolgat addig, míg az i < 50 feltételnek megfelel.

Ezt követi egy if utasítás. Ez, ahogy az angol nyelvből már tudhatod, azt jelenti, hogy „ha”. Tehát egy feltétel. Az if utáni kerek zárójelben adjuk meg a feltételt, aminek megfelelését vizsgáltatjuk a programunkkal. Tehát számolgat a programunk 1-től 50-ig, egyesével és közben mindig megnézi, hogy az if feltételnek megfelel-e a kapott szám. Ha a szám osztható 0 maradékkal 2-vel, akkor páros. Ezt adtuk meg az if utáni kerek zárójelben. A % jel a maradékos osztás művelet jele, a dupla egyenlőségjel pedig az egyenlőség vizsgálat.

Legvégül pedig a HelloWorld-ben már megtanult kiíratás következik. Tehát ha a szám páros, ki fogja írni a programunk.

Miután átnézted és megértetted a program működési elvét, próbáld meg egyedül megoldani ismét!

Gyakorlás:

Ha ez a két program megy, gondolkodj el azon, hogyan tudnád kiíratni a páratlan számokat?

programkód mobilon
Milyen eszközzel szoktál programot írni?

Ha mégsem egyedül tanulnál

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül túl nagy falat, még mindig dönthetsz úgy, hogy választasz egy alapozó képzést, mely segít elsajátítani azokat az alapelemeket, melyekkel már könnyedén tudod magad tovább fejleszteni a későbbiekben. Ha nem igazodsz ki a tanfolyamok rengetegében, nem csodálom, elképesztően sok van belőlük, mégis olyan, mintha első ránézésre mind egyforma lenne. Ha alaposabban megnézed, ez nagyon nincs így. A tájékozódásban segíthet neked nagy képzésválasztó cikkünk, olvasd el!

Kifejezések gyűjteménye magyarázattal

class – osztály, melyen belül a programot megvalósíthatjuk

compiler – fordító, mely segít a megírt programot lefordítani bájtkódra

for ciklus – az egyik ciklus fajta, sokszor használjuk akkor, amikor valamit többször kell lefuttatni és közben követnünk kell azt is, hogy épp hányadszor fut le

inicializálás – változó kezdő értékének megadása

if feltétel – feltétel, mely ha teljesül, akkor végrehajtunk adott utasításokat

Integrated Development Environment (IDE) – integrált fejlesztői környezet

JVM – Java Virtual Machine – Java virtuális gép, a bájtkódot ezzel tudjuk lefuttatni

növekmény – amennyivel a for ciklus ciklusváltozójának értéke a ciklusmag lefutása után nő

objektum orientált – objektumok fogalmán alapuló programozás

package – csomag

platformfüggetlen – minden eszközön működni képes

További remek fejlődési lehetőség számodra: Programozási alapismeretek