fbpx

Programozó képzés női szemmel

Nők az IT szektorban – 3.

Ez a poszt zárja azt a háromrészes sorozatot, melyet február végén indítottunk, és egy tavaly novemberi kerekasztalbeszélgetés inspirált. Bármilyen programozó képzés vonzó lehet az érdeklődő számára, de nőként mire vállalkozik az, aki ezen a pályán tervezi sínre tenni életét? A korábbiakban beszéltünk arról, hogy mit jelent a diverzitás a munkacsoport hatékonyságára nézve, milyen az a tipikus start-up környezet, ami afféle boys’ club hangulatot hordoz, és ez milyen hatással van a női munkavállalóra? Most azokra a trendekre fókuszálunk, amik segíthetnek feloldani ezt a konfliktust.

 

Mit lehet akkor tenni, hogy több női IT szakember legyen?

 

programozó képzés

 

Gregor Anikó szerint sokat segítene, ha a gondoskodási feladatokat társadalmiasítanák. Ne csak azok számára legyen elérhető bölcsődei foglalkozás, akinek a cége ezt lehetővé teszi, vagy annyit keres, hogy megengedhesse magának, hogy a gyerekét magán intézményekbe járassa. Ne egyéni stratégiákkal kelljen ügyeskedni. Legyen ez kollektív jog. Továbbá a standard elvárások még mindig erősen hatnak. A tanítók között a pályaelhagyók nagyobb hányada férfi. A családfenntartó szerepe összeegyeztethetetlen a versenyképtelen fizetéssel. Még ha komoly elhivatottsággal rendelkezik is az egyén, döntéshelyzetbe kényszerül.

Vásárhelyi Orsolya itt beszélt bővebben

Az imposztor szindrómáról

 

maszk

 

Nálunk itt olvashattatok róla. A nők komolyabban érintettek a témában. Ez a versenyszférában jelen lévőkre különösen igaz. Megnyilvánul ez már az álláskeresés szakaszában is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál a hirdetéseknél, ahol az elvárt 10 készség közül nem rendelkezik mindegyikkel a női munkavállaló, már meg sem pályázza az állást, míg a férfiak közül, ha 4-et magáénak tud, már megpróbálkozik vele. Különösen komoly stresszt mér a programozói állásra jelentkezőkre az úgynevezett whiteboard interjú. Mára már nem igen kell kézzel programkódot írni. Ezekre a helyzetekre egy nő rosszabbul reagál. Oktatóként szerzett tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal.

Egyik csoportjának kezdő hallgatói a legelső órán találkoztak az ERROR-okkal. Elmondta nekik, hogy attól nem kell félni, ha hibára fut, azzal lehet legalább valamit kezdeni. Ahogy járkált a teremben és rápillantott a monitorokra, a férfi hallgatók előtt már irdatlan mennyiségű hibajel gyűlt össze, míg a női hallgatók előtt semmi. Megkérdezte őket, hogy min dolgoztak akkor mégis az óra alatt, majd a Ctrl+Z megmutatta, hogy igenis kitartóan próbálkoztak, csak aztán minden hibát töröltek. A lányokat arra nevelik, hogy ne hibázzanak.

 

Erre jó megoldás lenne, ha a mentorprogramokat jobban támogatnák

 

Most kitől kérdezze meg az a női munkavállaló egy IT cégnél, hogy mihez kezdjen az életével, mi lesz vele, ha gyereke születik? Ha nincs előtte női vezető, nincs példa, nehezebb megtervezni a további lépéseket.

Turcsányi-Szabó Márta rávilágított, hogy vannak már olyan cégek, ahol működik ez a mentor program. Külföldön komoly érv a digitális ipar mellett, hogy akár otthonról is végezhető, egy nőnek nem kell elvetni a családalapításra irányuló ambícióit, mert gyerek mellett is végezhető, sokkal rugalmasabb munkarendben dolgozhat. Flexibilisebbnek kellene lenni az anyákkal. Megengedhető a heti egy nap home office. Ez talán segítene a jelenlegi helyzeten.

 

A bölcsőde sem biztos, hogy megoldást jelentene

 

A babysitter kultúra nem a sajátunk. Hazánkban a női szerepek közé tartozik a gyerekekről és az idősekről való gondoskodás.

Verdes Balázs itt jegyezte meg, hogy a világ politikailag, ideológiailag erősen visszafejlődik. Amiben előre tart, az a diszkrimináció. Ekkor mesélt arról a példáról, amiről a múlt hónapban olvashattatok nálunk is. Az Amazon hozott létre mesterséges intelligenciával (ebben a magazinban találod a cikket róla) egy eszközt, hogy az új munkaerő felvételét automatizálhassa, ám igen hamar kezdte a női CV-ket kiszórni, egyszerűen a szektorbéli jelenlét alapján meghozott döntés alapján ítélte a női munkavállalót alacsonyabb értékűnek a férfiaknál.

Gregor Anikó vette fel a fonalat a babysitter kultúra gondolatánál. Jelenleg hazánkban mi vagyunk a „nyugat szitterei”. A második műszak terheit nem megoldják az emancipált nők, ellenben kiszervezik egy másik nőre. Ha helyben alkalmaznak valakit, az pedig valószínűleg alacsonyabb társadalmi státuszú. Az eltorzított emancipáció elmélete szerint csak bizonyos réteg számára érhető el az egyenlőség, ez jellemzően a felső középosztálytól kezdődik felfelé. Épp ezért az emancipáció elméletek többsége is ezeknek a nőknek a társadalmi valóságáról ír, ami összeegyeztethetetlen a nálunk megélt valósággal.

 

Kifejezetten női programozó képzés

 

keyboard

 

Vásárhelyi Orsolya itt említette azt a két lengyel lányt, aki elindította hazájában a Geek Girls Carrots kezdeményezést, ahol nők tanítanak nőket programozni. Ez a programozó képzés nem arról szól, hogy back and fejlesztőket képezzenek, hanem betekintést engedjenek a nőknek a programozás világába, megtehesse az első lépést egy olyan karrier irányába az illető, ami teljesen idegen számára, és ne kelljen rögtön elköteleznie magát egy komoly anyagi terhet jelentő képzés mellett.

Ez egy önsegítő kezdeményezés. Helyenként eltér a sikeressége. Van, ahol nagyon jó közösségek alakulnak ki ezáltal, van, ahol csírájában elhal a lelkesedés, mindenesetre jó, ha egymást támogató szakmai közösségek tudnak kialakulni alulról szerveződve, ennek hosszú távon előnyös hatásai mutatkoznak.

Nem idegen magyar vonatkozása sem, van kifejezetten nőket célzó, a kvótát szolgáló programozó képzés itthon is. A prog.hu írt a Morgan Stanley legutóbbi akciójáról. 28 lányt tanítottak meg programozni ez év alatt. Természetesen nem egyedül vitte végig az akciót. Jelentős szerepet kap ebben a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) Smartiz programja, ami középiskolás lányokat céloz. Oktatáskutatók, pedagógusok, társadalomtudósok működtek közre a tanmenet kialakításában.

 

Közönségkérdések

Az elhangzó kérdések között felmerült a koedukált munkakörnyezetben tapasztalt politikailag korrekt diskurzus feszültségkeltő jelenléte. Eltűnik-e ez valaha, és az embert megítélhetik-e tisztán a teljesítménye alapján? A válaszok nem voltak bizakodók.

Elhangzott a boys’ club hangulatú céges környezettel kapcsolatban, hogy megéri-e ezeknek a vállalatoknak ezen változtatni? Vásárhelyi Orsolya saját tapasztalataira alapozva ezzel kapcsolatban bizakodó. A munkáltatónak erős érdeke, hogy a humántőke profitot termeljen a számára. Egy kipihent munkavállaló hatékonyabban dolgozik. Lehet, hogy megteremti azt a munkakörnyezetet, ahonnan a dolgozó nem is akar hazamenni, de hozhat olyan döntést, hogy hétkor bezárja a kapukat. Megtiltja a hétvégi munkavégzést. Erősít a családi értékekre.

A beszélgetés során felmerült még a jövőbeli munkahelyek megszűnése. Ha a Tesla önjáró kamionjai szállítanak árut a világ legkülönfélébb A és B pontjai között, nem lesz szükség kamionsofőrre. A fizikai jellegű munkavégzők között a férfi nem tagjai felülreprezentáltak. Sok olyan kétkezi munka gépesítése válik lehetővé, amit az alsóbb társadalmi osztályok képviselői művelnek. Látható, hogy ezekre belátható időn belül nem lesz szükség. Viszont programozóra mindig lesz. Turcsányi-Szabó Márta hozzátette, hogy nincs szakma, ami mellőzné az informatikát valamilyen szinten.

Az lenne a legjobb, ha mindenki azt tanulhatná, azzal foglalkozhatna, amihez a legjobban ért. Ha mindenki zsebében ott az igazolás, meg az elvégzett programozó képzés élénk emléke a megszerzett ismeretekkel, de elve utálja, hát nem kell minden áron szoftvert fejleszteni mindenkinek.

 

Bízunk benne

hogy a jövőben sikerült azokat a pozitív irányba mutató, kooperáción alapuló irányzatokat erősíteni, melyek lehetővé teszik, hogy látens módon se mások elvárásai szerint válasszunk magunknak hivatást. Ha az akrobatika, a természettudományok, a csillagászat, a kozmetika érdekel, kötelezzük el magunkat mellette. Ha pedig épp egy programozó képzés tetszett meg, akkor ne habozzunk jelentkezni.

Ez a háromrészes sorozat épphogy engedett pár pillantást a jelenséget tápláló sok sok tényezőre. Mégis remélem, sikerült felkelteni az érdeklődést a téma iránt.

Zárásként pedig: pár hete kaptam ezt az érdekes posztot olvasásra. Jó példa a sztereotípiák megjelenésére. Korábbi posztunkhoz megjegyzésként. Köszi, Gergő!

 

victoria's secret programmer