fbpx

Milyen programozó tanfolyam való neked?

 

Ígértünk egy háromrészes cikksorozatot arról, hogy való-e a programozó tanfolyam nőknek.

 

Nők az IT szektorban – 2. 

Folytatva a korábbi gondolatokat, a második rész következik. Az A&K Akadémián elérhető számos programozó tanfolyam állandóan változik, fejlődik. Bízunk benne, hogy támogatjuk azokat a folyamatokat, melyek hosszútávon vezetnek a társadalom jobbítására. Ehhez eszközül a nálunk tanulók egyéni fejlesztése, folyamatos önreflexió, hatékony kommunikáció szolgál. A mai posztban haladunk tovább, hiszen a kerekasztal beszélgetés időbeli korlátossága miatt épphogy csak fellebbentett témákat, amikről érdemes elgondolkozni.

Az ’50-’60-as éveknél hagytuk abba, mikor az informatika, a technológia világa térhódítása okán magasabb presztízsre tett szert, és a nők lassan kiszorultak a szférából. Dessewffy Tibor fellebbentette, hogy létezik az üvegplafon jelensége, újabban hangos volt a média a szexuális zaklatásoktól, és a béregyenlőtlenség kérdését vizsgálva sok tanulmány születik.

 

De mi a helyzet az informatikai világban, a digitális start-upok bűvkörében? 

Mégis milyen ez a szektor? Vásárhelyi Orsolya elmondása alapján ez a legjobban fizetett szektor, épp ezért jóval nagyobb médianyilvánosságot is kap, és sokkal kevesebb a nő.

 

programozó tanfolyam

 

Turcsányi-Szabó Márta viszont rávilágított arra, hogy mivel ez egy nagyon szerteágazó szektor, lényegében bárki megtalálhatja, amire a leginkább alkalmas, a maga érdeklődésének megfelelően. Nem kellene egy kalap alá venni ezért az „informatikust”.

Ha nincs is az illetőnek korábbi tapasztalata, erre véleményünk szerint megoldást kínálhat egy-egy programozó tanfolyam. Nem a korábbi végzettség fogja igazolni, hogy rendelkezik-e valaki a megfelelő készségekkel, vagy kellően befogadó-e az ismeretanyag elsajátításra. Ha újabb mozis példával szeretnék élni, akkor gondoljunk csak a Good Will Hunting-ra. Elhangzik benne egy érvelés a kocsmai vitánál, hogy az egyetemista fiú rengeteg pénzt öl olyan tudás megszerzésébe, amit egy közkönyvtárban is megkapna. Ellenérvként megjelenik, hogy ez lehet, hogy így van, de neki lesz valami igazolás a kezében, amivel képes megszerezni azt az állást, ami megtéríti az oktatás költségeit.

Nos, ez egy teljesen más téma, és a későbbiekben egy külön cikkben foglalkozunk is vele. Visszatérve a kerekasztal beszélgetéshez, Gregor Anikó itt hozzátette, hogy a presztízspozíciók itt, a szférán belül is megvannak.

 

A front end, webdesign, grafikai fejlesztés területén több a nő

 

– Vásárhelyi Orsolya elmondása alapján. A béregyenlőtlenség megmutatkozik konkrét példákon keresztül, egy amerikai cégnél azok a nők, akiket back end fejlesztőként alkalmaztak, front end-esként vették fel. Ez éves szinten 20 000 $-os veszteséget jelentett az egyénre nézve.

A programozó tanfolyam, ha jó, nehezen elérhető. Komoly elhatározás szükséges hozzá, hogy ekkora anyagi áldozatot vállaljon a vállalkozó szellemű kezdő. Azok az oktatások, ahol az ismeretek mélységi megismerése szükséges, hosszabbak, költségesebbek. Vannak persze könnyebben elsajátítható, „modulos rendszerben” elérhető órák, ahol mérföldkövenként kell fizetni. Meghatározza egy képzés árát az is, hogy mennyire népszerű a szolgáltatás, amit kínál. Ha komoly konkurencia jelentkezik a területen, kialakulhat egyfajta árverseny, ami mutatója lehet annak is, hogy mennyire keresett a szakma. Ezekkel a mutatókkal azonban vigyázni kell, mert még sok tényező befolyásolja őket.

 

A beszélgetésben a bankszektorra terelődött a figyelem

kéz pénz nő

Itt túlnyomó többségben 30 alatti férfiak képviseltetik magukat, és körükben gyakori az alkoholfogyasztás. Jellemző erre a fajta vállalati kultúrára a géniusz istenítés, és nagyon erős a verseny. Ebben a tesztoszterongazdag kultúrában a legtöbb nő nem állja meg a helyét.

Név nélkül hivatkoznék itt most egy viszonylag friss beszélgetésre, ahol a programozó tanfolyam után elhelyezkedő pályamódosító fejlesztő egy banknál talált munkát. Érzése szerint túlszabályzott, túlkontrollált volt a légkör, és problémát okozott számára, hogy kollégái közül kevesen voltak programozók, inkább fiatal bankárok. A mindennapi feszültségek olyan stresszel jártak, amik váltásra kényszerítették. Beszámolója megerősítette bennem az ELTE-n elhangzottakat.

Gregor Anikó vette át a szót. Előkerült Sheryl Sandberg, mint női vezető ebben a világban. Dobd be magad című könyvével, amiről mi is írtunk korábban (az adott szám itt tölthető le).

 

Ez az ipar individualizálja az egyént

 

Van az a munkahely, ahonnan az ember nem akar hazamenni. Példaként említette a Prezi irodáját. Ezek a cégek arra építenek, hogy olyan környezetet teremtsenek a munkavállalónak, ami a legkevésbé sem emlékeztet egy munkahelyre. Csocsóasztal, rekreációs szoba, közös sörözés este hét után, ez mind amolyan egyetemi kollégiumi „boys club”. Tovább erősíti ezt a szervezeti és nemi kultúrát.

Pár perccel ezelőtt futott be Verdes Balázs, és itt be is csatlakozott a beszélgetésbe. Rögtön el is hangzott egy ellenérv. Egy friss kutatásra hivatkozott, amikor tevékenységeket vizsgáltak. Megpróbáltak tipikusan férfias, illetve nőies tevékenységeket (Git hub, UX, milyen programnyelvet használ, Java, PHP stb.) összegereblyézni, amit az egyén befolyásol, és kivonták ebből a gendert.

Ezek után azt vizsgálták, hogy mekkora valószínűséggel állapítható meg a tevékenységekből az illető neme. Ezeknél a viselkedéseknél eltűnik a határ közöttük. Megállapították, hogy az itt felsorolt tevékenységi körök általánosságban vett férfias, illetve nőies jellege nem befolyásolja azok végzőjét sikerességében.

Dessewffy Tibor feltette a következő, de az est folyamán megkerülhetetlen kérdést.

 

Miért baj az, ha nincs több nő IT területen?

 

afro programozó nő

 

Turcsányi-Szabó Márta ragadta meg az alkalmat, hogy erre elsőként válaszoljon. Egyszerűen azért, mert másként gondolkodunk. Minél különbözőbben vagyunk egy csoportban, annál hatékonyabban tudunk dolgozni.

Vásárhelyi Orsolya folytatta a diverzitás kérdésének tárgyalását egy amerikai példán keresztül. Korábban mi is cikkeztünk róla, a black-man code az amerikai etnikai kisebbség keze alól kikerült programkódok összessége. Sok cég kifejezetten büszke, ha sikerül az etnikai diverzitást megteremteni. Ennek racionális oka van. Jobban reagálnak a piaci igényekre, ha nem csak stanfordi fehér férfiak dolgoznak a projekteken.

Verdes Balázs mellé állt ebben a nemi megoszlás tekintetében. Kreatívabb, jobb megoldások születnek azokban a csoportokban, ahol nő is jelen van, főleg, ha ebben a csoportban kialakul egy bizalmi háló is.

Na de miért hagyják el a pályát a nők? Gregor Anikó feltette a megfelelő kérdéseket. Társadalmilag igazságos-e, hogy hogy ugyanazzal a tudással jön ki az egyetemről a két nem két képviselője, de ennél az alapvető tulajdonságuknál fogva determinálva vannak hozzáférések különböző lehetőségekhez, és sajnos ezek nem azonosak?

Vásárhelyi Orsolya a következőt tette hozzá:

Erősen hat a karrier ívére a rugalmasság

Melyik nem tud többet foglalkozni munkaidő után otthon is a hivatásával, mert a technika rohamosan fejlődik, és lépést kell vele tartani, különben nem képes reagálni az egyén az új megoldást igénylő feladatokra. Viszont, ha – írtunk korábban a háztartási munkamegosztás egyenlőtlen viszonyairól– a nőt várja a második műszak, hátrányosabb helyzetbe kerül a másik nem képviselőjével szemben.

Dessewffy Tibor hozzátette, hogy bár a média hangos a szexuális zaklatások botrányaitól, azért annak hangsúlyosabb szerepe lehet a pályaelhagyásban, hogy nehéz a nő számára beilleszkedni ebbe a fiatal férfias közegbe.

Vásárhelyi Orsolya folytatta a bro-culture fogalmának bevezetésével. Ezekben a vállalati kultúrákban gyakran alig van 40 év feletti.

 

A másik oldalt se érje sérelem

 

Verdes Balázs hozzátette, hogy a férfiak is elhagyják a pályát, ha nőiesnek ítélt tevékenységet végeznek.

Turcsányi-Szabó Márta ezzel nem teljesen tudott egyetérteni. Ő 10 évig dolgozott a „hardcore IT világban”, ami önmagában is embert próbáló feladat. Tapasztalatai alapján arra jutott, hogy aki abban a közegben végez tevékenységet, az önmagában vonzza a megbecsülést szakmán belül. Egy olyan teljesítményorientált világról beszélünk, ahol kevesebb a nemi megkülönböztetés.

Úgy gondoljuk, hogy az A&K Akadémián elérhető programozó tanfolyam alatt elsajátított „people skill”-ek segítenek abban, hogy ezeket a problémákat elhelyezkedés után a tanulóink felismerjék, és kezelni tudják.

E sok gondolatot követően juthatunk a következő nagy kérdések felé, de halasszuk ezt a következő hétre.