fbpx

Sikertörténetek

Sziklás Edmond: Pályaváltásom története

Az előzmény

Sok éven keresztül olyan területeken dolgoztam, ahol kevesebb pozitív hatás ért. Több, mint tíz évig hivatásos katonakét szolgáltam, később biztosítónál dolgoztam egynéhány évet, majd a vagyonvédelemben hosszú éveket tevékenykedtem. Szerettem a munkáimat, viszont eljött az idő, amikor olyan területen szerettem volna dolgozni, ahol egy kicsivel több pozitív élménnyel gazdagodhatom. Ezen felbuzdulva kitanultam az autó- és épületüveg fóliázást és saját vállalkozásba kezdtem, mely szép lassan kezdett beindulni.

A sorsfordulat

2019 első felében azonban másodszor is elért a betegségem, agyi infarktussal (stroke) kerültem újból kórházba. 2013-ban került sor az elsőre, viszont azt elég jól átvészeltem, fizikailag nem lett maradandó kár. Az vizsgálatok során kiderült, hogy a vérképzésem rosszul működik, genetikai probléma, így gyógyszert kell szednem és évente eljárni kontrollra.

Az elkövetkező években, valami oknál fogva rejtve maradt, hogy a gyógyszer nem fejtett ki kellő hatást, így kerültem újra kórházba 2019-ben. Ez már nem volt annyira egyszerű, mert a bal oldalam eléggé megsínylette az esetet, így lassabb és nem teljes volt a felépülésem. Új gyógyszereket kaptam, amelyek már jól működnek, viszont, ami kiderült számomra, hogy a továbbiakban nem fogom bírni a heti 5 nap, napi 8 óra fizikai munkát. (Itt szeretném megjegyezni, hogy távol áll tőlem a sajnálatkeltés, az okaim megértése és a kíváncsiság kielégítése miatt írom le ezen sorokat, hozzátéve, hogy én még szerencsésnek érzem magam így is, mert, ha az egész életemet nézem, vannak nálam sokkal nehezebb sorsú emberek a világban.)

Az újratervezés

Már a kórházban elkezdtem felmérni és átgondolni a további lehetőségeimet. A kórház után erőteljesen kezdtem keresgélni az irányt, amelyben az interneten történt kutatásom is megerősített, hogy az eredeti terveimet sem feladva, miszerint a munkám több pozitív élménnyel gazdagítson és a megváltozott fizikai állapotomhoz is igazodva, az IT terület lenne számomra a megfelelő. Ehhez viszont majdnem 50 évesen új szakmát kellene elsajátítanom. Mivel közel áll hozzám a számítógép és mindig nyitott voltam új dolgok iránt, elkezdtem elmélyedni a témában és a végén a szoftverfejlesztés maradt, azon belül is a Java nyelv, melynek elsajátítása kimondottan megtetszett. Nagy elhatározásra jutottam: pályát módosítok és új szakmát tanulok.

Az iskola

Az igazság az, hogy nehéz volt megtalálni a megfelelő oktatási intézményt. Nagyon sok tanfolyam fél éves képzést hirdetett és annak ellenére, hogy akkor még semmiféle jártasságom nem volt ebben a témában, úgy éreztem, hogy az az idő kevés lehet bármilyen szakma megfelelő kitanulására, pláne egy ilyen elvont, absztrakt témában. Sok keresgélés, utánaolvasás és a különböző helyeken történő érdeklődés közben jött szembe velem az A&K Akadémia hirdetése a Facebookon. Bővebben utána néztem és nagyon jónak tűnt, hogy 1 éves, intenzív, gyakorlatorientált képzést hirdetett, 6 fős csoportokban. Felvettem a kapcsolatot Andrással, az iskola egyik alapítójával, és egy személyes találkozó után végülis megszületett a döntésem, hogy ez az iskola tökéletes lesz számomra.

A tanfolyam

A kezdés váratlan gyorsasággal történt. András megkeresett azzal a lehetőséggel, hogy az éppen elindult csoportból valaki sajnos kiesett, így, ha bevállalom és nem akarok a következő csoport indulásáig várni, most be tudok csatlakozni, mivel csak pár alkalomról maradtam le, így még fel lehet zárkóznom. Örültem, hogy korábban kezdhetem meg a tanulmányaimat, így bevállaltam. Mivel még sohasem láttam azelőtt kódot, ráadásul az előbb említett ok miatt még egy kicsit le is voltam maradva a csoporttársaimtól, be kell vallanom, hogy nagyon nehezen, nagy erőfeszítések árán tudtam csak felvenni a fonalat.

A kezdeti nehézségek után azért belerázódtam és mindamellett, hogy a továbbiakban is voltak nehézségek, végül sikeresen elvégeztem a tanfolyamot. Mindez köszönhető Lajosnak, a tanáromnak, aki az óriási szakmai tudását már a kezdetektől folyamatosan, nagyon nagy lelkesedéssel és átadni akarással zúdította ránk, és az iskola által biztosított konzultációkon is hatalmas segítséget nyújtott megérteni a nehezebb anyagrészeket, csoporttársaimnak, akikkel szintén támogattuk és segítettük egymást, valamint az iskola vezetőinek, akik mindig mindent megtesznek azért, hogy a tanfolyam végére lélekben és szaktudásban is Junior Java fejlesztővé váljanak a tanulók.

Az álláskeresés

Egy új szakma elsajátítása után sok emberben kétségek merülhetnek fel, hogy elég szaktudásra tett-e szert ahhoz, hogy el tudjon helyezkedni, vagy rendelkezik-e a szakmához szükséges képességek mindegyikével és azok megfelelő szintjével stb. Ezek a gátlások nálam is felmerültek, így az első körben csak egynéhány helyre mertem beadni a pályázatomat, miközben az idő csak múlt.

Eljött egy pont, ahol eldöntöttem, hogy segítséget kérek. Az iskola támogatása itt is felbecsülhetetlen volt, mivel az iskola másik alapítója, Kati a segítségemre sietett és összeállított számomra egy végrehajtási tervet. Ez alapján meg lehet az állás, viszont „ehhez elengedhetetlen az akarat, kitartás és a türelem” – mondta. Összeszedtem magam és az ő folyamatos, aktív részvétele mellett e terv alapján haladtam. Nyilván ez sem volt egy fáklyásmenet, voltak nagyon mély pontjaim, viszont szem előtt tartva a célt haladtam előre, melyben Katival együtt a csoporttársaim is mellettem álltak.

A siker

Rengeteg elutasító visszajelzés után, melyet sikertelen interjú is fűszerezett, jött egy megkeresés. Egy online szakmai állásinterjúra hívott egy cég, ami előtt egy online tesztet is ki kellett töltenem. Gyorsan utána néztem a cégnek és nagyon megtetszett maga a cég is és a terület is, melyben tevékenykednek. Nagyon lelkes lettem, amit a szakmai interjú csak tovább fokozott, mert nagyon szimpatikusak és kedvesek voltak velem. Az interjú után nagyon vártam a visszajelzésüket és félve reménykedtem. Nagy örömömre kaptam egy lehetőséget az ügyvezetővel is egy interjúra, ami az utolsó kör is volt egyben.

Ehhez szintén kértem Kati segítségét, hogy egy nem szakmai interjúra, hogyan készüljek fel. Meg is kaptam a segítséget, mely alapján megpróbáltam minél jobban felkészülni. Az ügyvezetővel történt interjú után már tényleg nagyon lelkes voltam és nagyon szerettem volna ennél a cégnél dolgozni, mivel ő is nagyon kedves és szimpatikus volt, így nagyon pozitív benyomás alakult ki bennem a cégről. Az egy hét, amíg a válaszukra vártam, nagyon hosszú időnek tűnt, de nem sajnálom, mert felvettek. Nem tudom elmondani, mennyire örültem, elértem a célomat. Egy új életet kezdhetek!

Utószó

A történetemet egyrészről azoknak ajánlom, akik most gondolkoznak pályaváltáson és az IT terület megtetszett számukra. Az én példám mutatja, hogy ezt a szakmát ki lehet tanulni és így új pályát kezdeni, ráadásul nem csak fiatalon.

Másrészről szeretnék erőt adni azoknak, akik már elkezdték járni ezt az utat, de néha elbizonytalanodnak. Higgyetek magatokban, hozzatok egy döntést, tartsatok ki a döntésetek mellett! A hit, kitartás, elszántság, áldozathozatal, akarat és alázat meg tudja hozni a sikert.

Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy sokat segíthet a célok elérésében, ha van, akire számíthat vagy akitől segítséget kérhet az ember, amelyet meg is kap. Mindezek miatt nagyon körültekintőnek kell lenni a megfelelő oktatás megválasztásánál. Szerencsémre feleségem mellett az iskola és az iskolai csoporttársaim is mellettem álltak ezen az úton, így megkönnyítve tanulmányaimat.

„Mindenkinek sok sikert kívánok az életben.”

Sziklás Edmond