fbpx

Programozás – Hasznos tanácsok teljesen kezdőknek

Ha kacérkodsz a programozás gondolatával, de tele vagy még kérdésekkel és bizonytalansággal, akkor ez az oldal neked szól! Bejegyzésemben igyekeztem minden olyan szempontot figyelembe venni, ami számodra fontos lehet, de ha kérdésed van ne feledd, hogy bármikor felteheted az info@ak-akademia.hu címen és villámgyorsan válaszolunk majd!

Te hol dolgoznál szívesen?

Melyik témakör érdekel?

1. A programozás népszerűségének okai

2. Hogyan lehet beszélgetni egy géppel?

3. Különböző programnyelvek

4. Te jó programozó lennél?

5. Mit tud egy igazán jó programozó?

6. Soft skills

7. Programozói karrier – álom vagy valóság?

8. Mennyit keres egy programozó?

9. Hol érdemes programozni tanulni?

10 tipp a jó programozó képzés kiválasztásához

11. Egyedül is meg lehet tanulni programozni?

12. Feladatok kezdő programozók számára

13. Programozás a középiskolákban és a felsőoktatásban

14. Hogyan szerezz gyakorlatot már egyetem alatt?

15. Hogyan válassz programozó képzést?

16. Mit kínál számodra az A&K Akadémia?


A programozás népszerűségének okai

Ha ma valakitől azt kéred, hogy mondjon egy olyan pályát, amivel jó eséllyel 10 év múlva is lesz munkád, van benne potenciál és a várhatóan a fizetésed sem lesz gyalázatosan alacsony és bizonytalan, egyértelműen benne lesz az első háromban a programozó szakma. Ha nem hiszel nekem, tegyél egy próbát ismerősi körben!

Miért ennyire népszerű a programozás?
Miért ennyire népszerű a programozás?

Hogy lett ennyire népszerű a programozás? Nos, az első (már negyedik generációsnak számító, azaz mikroprocesszorral rendelkező) számítógépek megjelenésekor sokakat elkapott a láz. A legtöbb műszaki érdeklődésű családban már a nyolcvanas évek közepén megjelentek a Commodore „házi számítógépek”, majd az évtized végére és a kilencvenes évek elejére csábítóvá vált a programozás is, a gépek „irányítása”, a velük való kommunikáció. Nem egy mai szakembertől hallhatod bemutatkozásakor, hogy már gyerekkorában is vonzották a gépek, és egészen kis kölyökként is örömmel piszkálta és kísérletezett vele, hogy mikor-hogyan reagál.

Gyermekként neked milyen szoftver álmod volt?

Milyen játékkal játszottál volna szívesen?

Ha felnőttként is érdekel a Java programozás és szívesen megismerkednél az alapokkal, akkor ez lesz a te oldalad: A programozás alapjai


Hogyan lehet beszélgetni egy géppel?

Ha el akarod érni, hogy egy gép azt tegye, amit te szeretnél, szükséged lesz egy jó szoftverre. A szoftver egy számítógépes program (és annak dokumentációja), ami a gépen fut és segít a hardvernek olyan műveleteket elvégezni, amit te felhasználóként vársz tőle. A szoftverek különböző nyelveken íródhatnak és más-más célt szolgálhatnak. Ha nemrég kezdtél el ismerkedni a programozással, biztosan te is szembekerültél azzal a problémával, hogy többféle programozási nyelv van, és nem tudtad, melyiket lenne érdemes megtanulnod. Egyáltalán mi alapján válassz közülük? Nehézség? Funkció? Piaci keresettség?


Különböző programnyelvek

Érdemes áttekinteni a lehetőségeket, és tudatosan dönteni, amikor arra kerül a sor!

A Java népszerűsége hosszú évek óta töretlen, ezt támasztja alá a 2019. júniusi TIOBE index is, melyen ismét első helyen végzett. Kiemelten keresettek a Java programozók az álláshirdetésekben is, így biztosan állíthatjuk, hogy állást találni ilyen programozó tudással szinte garantált. Ha részletesebben is érdekelnek a programozási nyelvek, és hogy melyiket mire tudod használni, akkor javaslom, hogy tekintsd át erről szóló részletes bejegyzésünket a blogon: Programozás alapok – programnyelvek

programozás alapja a programnyelv kiválasztása
Tiobe index 2019. májusi eredmények
Összehasonlításképp a 2019. júniusi eredmények:
Java 15 %, C 13 %, Python 8,5 %, C++ 7,3 %, Visual Basic .NET 4,6 %.

Te jó programozó lennél?

Ha soha nem láttál még programkódot, vagy épp csak az alapokkal ismerkedtél korábban, felmerülhet benned a bizonytalanság érzése, hogy vajon menne-e neked, esetleg az összetettebb szinteken vajon képes lennél-e tartani a tempót a többi fejlesztővel és meg tudnád-e oldani a kapott feladatokat?

Talán túl vagy már néhány online teszten is, logikai feladatokon, és még mindig bizonytalan vagy. Nos, hogy te jó programozó lennél-e, azt ebben a blogcikkben nem tudom neked megválaszolni, de az A&K Akadémián lehetőséged van tesztelni magad, nem is akárhogy! Személyesen, egy 2 órás, egyéni felmérés keretén belül, ahol az Akadémia társalapítójával, vezető fejlesztőjével beszélgethetsz arról, mit kíván meg ez a szakma. Felmérheted saját készségeidet és választ kaphatsz a kérdéseidre saját magaddal, a programozó szakmával és képzési lehetőségekkel kapcsolatban is! Ha érdekel ez a lehetőség, a részleteket itt találod: Személyes felmérés az A&K Akadémián


Mit tud egy igazán jó programozó?

programozás notebookon
Mit kell tudnod, ha nagyon jó szakember akarsz lenni?

Érdemes tudnod, hogy a programozáson kívül egyéb készségekre is szükséged lesz ahhoz, hogy sikeres és keresett programozó váljék belőled a jövőben. Elkerülhetetlen az analitikus gondolkodás képessége. Az a fajta türelmet és elmélyülést igénylő mentalitás, ami egy logikai feladat sikeres és pontos megoldásához is szükséges.

A programozók feladatának nagy része problémák forrásának kereséséből és megoldásából áll, így kiemelten fontos lesz jövőbeni munkád során a kritikus gondolkodás képessége, hiszen a sok jó megoldásból kell megtalálnod az optimálisat, a helyzethez leginkább illőt, és nem szabad hagynod, hogy eluralkodjon rajtad a tehetetlenség érzése. Nem, még akkor sem, ha napokig, sőt hetekig nem találod a jó megoldást. Kitartást és tisztánlátást igényel, hogy legyen türelmed eltávolodva megvizsgálni a helyzetet, az opciók közül racionális érvelés mentén jó megoldásra jutni.

Prezentálás, a munka sava-borsa. Itt nem arra kell gondolnod, hogy hetente TED szinten kell prezentálnod különböző témákban, de jó tudnod, hogy bizony több helyen bevett szokás a gyors, rövid, stand-up, amikor bemutatod a munkád, különös tekintettel az elakadásokra, eredményekre. A legtöbb munkáltató nagyon nagyra értékeli, ha valaki gyors, tömör, tartalmas módon tudja bemutatni a munkája eredményét. Így, ha ma még nem megy olyan jól a prezentáció, erre mindenképp figyelmet kell fordítanod a jövőben, ha IT pályára készülsz.


Soft skills

A soft skills, ahogy összefoglaló nevén hívják ezeket a kiegészítő, de fontos készségeket, alapvetően hozzájárulnak majd a munkahelyi sikereidhez. Akkor is, ha végül nem programozóként képzeled el a jövőd. Ezek manapság olyan alapvető és kritikus készségeket jelentenek, melyeket nem lehet nem figyelembe venni. Ha szívesen olvasnál róluk részletesebben is, itt megteheted: Soft Skills a munkahelyi gyakorlatban


Programozói karrier – álom vagy valóság?

Mást sem olvasni, hallani mindenhol, mint hogy mekkora hiány van programozókból és hogy diploma nélkül is lekeresik a csillagokat az égről. Te is szkeptikus vagy, hogy mennyi ebből az álom, a reklámfogás és mennyi a valóság? Teljesen igazad van, hogy kételkedsz, hiszen, ami túl jól hangzik, az sokszor gyanús. Nézzük meg közelebbről a tényeket!

Mennyit keres egy programozó?

A HWSW – tavalyi évi jelentése szerint a magyar junior (kezdő) Java programozók bére bruttó 400-450 ezer forint közé esik. András, az A&K Akadémia társalapítója szintén meg tudta erősíteni ezt az átlagot, amennyiben alkalmazotti státuszról és budapesti munkahelyről van szó. Természetesen vállalkozói státuszban, vagy külföldi viszonylatban ezek a számok dinamikusan változhatnak, pozitív irányba.

lányok programozás kapcsán beszélgetnek az irodában
Hol lehet megtanulni, ami a sikeres karrierhez szükséges?

Programozás tanulás: hol és hogyan érdemes tanulni?

Ma, ha eldobsz egy követ, találsz egy programozó képzést. Mégis mi alapján válassz közülük? Ebben is szeretnék segíteni neked. Nagyon fontos, hogy olyan képzést válassz, ami a saját tanulási ritmusodnak megfelel, mind a tanmenet mind a környezet szempontjából. A tanulási folyamatod külső támogatása a sikered egyik kulcsa lehet.

„Amikor olvasunk elménk létrehoz egy mentális modellt, amely képessé tesz bennünket az éppen olvasottak értelmezésére, és azokat beágyazza az adott témával kapcsolatos modelljeink univerzumába. Ez a folyamatosan kibomló értelmezési háló építése közben, és minél közelebb történik ez az olvasás megkezdéséhez, annál több lyuk lesz a hálón.”

Daniel Goleman

Nem hiszem, hogy van egyetlen jó válasz arra, hol vagy hogyan tanulj meg programozni, de azt biztosan tudom, hogy számodra van egy jó választás, csak ismerned kell a számodra fontos szempontokat és azok alapján kell döntened!


10 tipp a jó programozó képzés kiválasztásához

Gondold végig alaposan, hogy milyen formában szeretsz tanulni és mit vársz a képzéstől!

  1. Mi a célod a tanulással? Csak a tananyag érdekel, vagy el is szeretnél helyezkedni a végén?
  2. Kizárólag a programozás tudásod szeretnéd fejleszteni, vagy komplex, piacképes készségeket szeretnél kifejleszteni magadban?
  3. A frontális oktatást kedveled, előadások formájában, vagy inkább a beszélgetős, gyakorlatorientált képzéseket preferálod?
  4. Nagy csapatban érzed jól magad, 15 főnél nagyobb osztályban, vagy baráti, családias kis csoportot keresel?
  5. Folyékonyan beszélsz angolul és nem okozna gondot számodra egy angol felvételi interjú, vagy azért ezen a téren is lenne még mit fejlődnöd?
  6. Mikor érsz rá egy héten és hogyan tudod beilleszteni a hétköznapjaidba a tanulást?
  7. Hogyan tudod finanszírozni a tanulmányaidat? Van-e az adott képzésen számodra megfelelő finanszírozási forma?
  8. Mit kér az iskola cserébe a képzésedért? Ne lepődj meg, bizony a tandíjon felül sok helyen kérnek elköteleződést tőled, alaposan olvasd el a kisbetűket! (Az A&K Akadémián nincsenek kisbetűk!)
  9. Hol akarsz lenni 1 és 3 év múlva?
  10. Mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy ezt a célt elérd?

Nagy képzésválasztó cikkünkben további hasznos kérdéseket, ötleteket és összefoglalókat találsz: Nagy képzésválasztó

Ha az A&K Akadémia Java programozó képzései iránt is érdeklődsz, részleteket itt találsz: Java junior programozó képzés


Programozás: egyedül is meg lehet tanulni?

Magányos harcos vagy, aki inkább otthon, online anyagokból tanul szívesen? Ez is egy lehetőség arra, hogy elsajátítsd a szükséges ismereteket, de jelentősen több önfegyelmet és kitartást igényel, hiszen nincs meg a támogató csapat körülötted, akik húznak magukkal, ha elakadnál.

Ezenkívül a soft skills könyvekből nem elsajátítható készségek, jelentős fejlesztésükhöz nem elméleti tudás, hanem megélés és tapasztalat, valamint átélés és gyakorlás szükséges. Ha nem szereted a tömeget, akkor érdemes igazán kis csoportos képzést keresned, ahol megkapod a szükséges odafigyelést és a közeg támogató erejét, de nem érzed elveszve magad a rendszerben és nincs iskola-érzete. A mentorodtól kapott visszajelzések és a többiek előrehaladásának figyelemmel kísérése téged is motiválhat a nehezebb időszakokban. A közösség erejét nem érdemes alábecsülni.

A kiemelkedő teljesítményhez elengedhetetlen a rengeteg gyakorlás, ám nem elegendő! A döntő különbség abban áll, hogy a gyakorlás során milyen mértékben koncentrálsz. Az átgondolt gyakorlásnak mindig része a visszacsatolás, amelyen keresztül a hibákat felismerhetjük és kijavíthatjuk.”

Daniel Goleman

Feladatok kezdő programozóknak

Akár egyedül, akár csoportban tanulsz majd, mindenképp napi szintű gyakorlásra lesz szükséged, hogy fejlődj. Az önfejlesztés ebből a szempontból elkerülhetetlen ezen a pályán. Ha minden nap szánsz 2 órát a tanulásra, gyakorló feladatok ismétlésére otthon, gyorsan fogsz haladni az úton. Az alapok stabil elsajátítása a kulcsa a későbbi összetettebb feladatok megoldásának is.

„Nem a mechanikus ismétlés alapozza meg a fejlődést, hanem az, ha a végrehajtás során mindig egy lépéssel közelebb kerülsz a célodhoz. A rendszert úgy tudod magasabb szintre kényszeríteni, ha erőlteted a dolgot és először a korlátaid keresése közben több hibát engedsz meg magadnak.”

Anders Ericcson, pszichológus, Floridai Állami egyetem

Ahogy a sikeres, világhírű kosárlabdázók is napi szinten gyakorolják a 3 pontosokat, neked sem árt minden nap elővenni az alapokat ismétlésre, míg készségszinten, álmodból felkeltve nem tudod őket. Ha nem hiszel nekem tégy egy próbát és oldj meg egy-egy könnyebb feladatot minden nap! Itt találsz hozzá tippeket: Programozási feladatok kezdőknek


Programozás a középiskolákban és a felsőoktatásban

Napjainkban az informatika emelt szintű érettséginek már része a programozási alapok elsajátítása is. Olyan alapvető készségeket néznek, melyek a későbbi IT karrier alapja lehet. Ha te is továbbtanulásra készülsz, érdemes megfontolnod, hogy milyen nyelven kezded a programozást és mi a terved vele a jövőben.

Az egyetemi szakok remek elméleti alapokat nyújtanak az ott tanulók számára, segítik a szükséges gondolkodásmód elsajátítását. Mellette egy hétvégi, gyakorlatias képzés elvégzése igazi ásszá tehet a pályán. Miért? Mert azonnal gyakorlati tapasztalatokat szerezhetsz valós munkahelyeken, már az egyetem elvégzése alatt, és nem csak gyakornokként, hanem teljes értékű fejlesztőként!


Hogyan szerezz gyakorlatot már egyetem alatt?

Érdemes hát megfontolni a kettő kombinációját, és a felsőoktatásban akár esti vagy levelező képzésre jelentkezni, mellette pedig valós tapasztalatokat szerezni a munkahelyeden. Ne feledd, hogy megjelennek ugyan a hirdetésekben itt-ott olyan félmondatok, hogy „szakirányú diploma szükséges”, de enélkül még simán lehet esélyed jól elhelyezkedni a pályán. Ami viszont felbecsülhetetlen értékkel bír jelenleg a munkaerőpiacon programozóként, az a releváns több éves tapasztalat!

Ha egyetemről jött pályakezdőként fel tudsz mutatni 1-2 év szakmai tapasztalatot, a felvételi listák elejére ugrasz egyből! Ha szeretnéd, erről is kérdezheted Andrást, az A&K Akadémia vezetőjét, aki az egyetemi padsorokból kiszállva azonnal senior pozícióban helyezkedett el a Sony-nál, mert már volt tapasztalata. Szívesen mesél majd arról, hogy mit is kell tenned azért, hogy sikerrel vedd a kezdeti akadályokat. Személyes beszélgetésre időpontot itt tudsz hozzá kérni: Időpont kérése Andráshoz


Hogyan válassz programozó képzést?

Gondold meg az itt látottak alapján, hogy mire van szükséged és célirányosan keress képzést hozzá! A programozás alapjait érdemes mielőbb elsajátítanod. Korodtól, céljaidtól, időbeosztásodtól függően tudatosan kell döntened arról, hogy mire vállalkozol, mert kitartást és elköteleződést igényel az programozó szakma elsajátítása.

Ha bizonytalan vagy és egyedül nem jutsz döntésre, jó szívvel ajánlom karrier és business coaching szolgáltatásunkat, ahol az A&K Akadémiától függetlenül is segítséget kaphatsz céljaid kikristályosításához és motivációt a nehézségeid, elakadásaid leküzdéséhez: Egyéni coaching beszélgetés.

Az egyik coaching szobánk a Bécsi úton

Mit kínál számodra az A&K Akadémia programozás terén?

Akadémiánkon hétvégi képzéseket találsz több tudásszinten, melyeket jól tudsz társítani egyetemi tanulmányokkal, már meglevő munkahelyeddel vagy családi programjaiddal. Oktatóink a hét minden napján állnak rendelkezésedre e-mailben, vagy belső, zárt rendszerünkön, ahol bármikor felteheted a kérdéseidet. Sosem maradsz válasz és segítség nélkül. Ideális lehet otthoni tanulás kiegészítéseként vagy az egyetemi évek alatt felkészülni az elhelyezkedésre. Komplexitásának köszönhetően nem csak programozni tanítunk meg, de a képzés részeként fejlesztjük angol nyelvtudásod, prezentációs készséged, segítünk felkészülni az állásinterjúkra és a jövőbeni munkahelyedre való beilleszkedésben is támogatunk. A képzés ideje alatt bátran kérheted business coach támogatását a tanulásban és az elakadásaid során, mert a képzés része a támogatásod is. A végén sikerrel teljesítheted az Oracle nemzetközi Java programozói vizsgáját is, a vizsgán 90% feletti eredményt elért diákunk is mesélhet neked erről.

Ha karrier váltásban gondolkozol és egy egészen távoli területről kacsintgatsz a programozás felé, mindenképp javaslom a kis csoportos képzéseinket, mert a nálunk tanulók nagy része hozzád hasonló helyzetből indul, és elképesztő ösztönző erőt tud adni, ha látod és érzed, hogy nem vagy egyedül a nehézségekkel és van rájuk megoldás!